Een actieve of een slapende VvE ?

Sinds 1 juli 2008 dient een Vereniging van Eigenaren (VvE) ingeschreven te staan in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Een actieve vereniging houdt minimaal 1 keer per jaar een vergadering en legt dan verantwoording af over de financiële status van de vereniging. De VvE zorgt actief voor het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke gedeeltes van het appartementencomplex, maar ook voor de grotere zaken zoals het dak en/of de gevel. Tijdens de vergadering wordt vaak ook een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) besproken en aangegeven wat de (onderhouds)plannen zijn voor de lange termijn en of deze plannen financieel haalbaar zijn.

Onder een slapende VvE wordt een vereniging verstaan die jaarlijks geen vergaderingen houdt en waar ook geen geld voor (groot) onderhoud en het beheer van de gemeenschappelijke ruimtes aanwezig is. Iedere eigenaar moet in principe zijn of haar eigen appartement onderhouden, terwijl de gemeenschappelijke ruimtes, trappenhuizen en liften worden verwaarloosd. Dit kan ertoe leiden dat de gemeente de eigenaren dwingt om onderhoud te plegen. Als er dan geen reserves aanwezig zijn dan kan dit hoge kosten met zich meebrengen als het achterstallig onderhoud alsnog uitgevoerd moet worden. Wanneer de VvE na aanschrijving nog steeds niet in actie komt, zal de gemeente dit onderhoud zelf (laten) uitvoeren en de kosten op de VvE verhalen.

Met name kleine VvE’s zijn slapend, want bij een kleine VvE kan één dwarsligger er al voor zorgen dat de VvE niet of niet goed meer functioneert. Hetzelfde geldt bij kleinere VvE’s ook voor een burenruzie. Ook is bij weinig leden de kans groot dat niemand enig initiatief toont. Dit soort problemen komen relatief vaak aangezien ongeveer 60% van de VvE’s in Nederland uit vijf appartementen of minder bestaat. Door het beleid van de overheid en de banken neemt het aantal slapende VvE’s af. Banken worden namelijk steeds kritische bij het verstrekken van een hypotheek als iemand een appartement koopt en er blijkt geen actieve VvE te zijn.

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top