Zonnepanelen van de VvE

Regelmatig wordt de vraag gesteld of zonnepanelen op het dak van een appartementengebouw tot de gemeenschappelijke zaken of gedeelten behoren. Bijvoorbeeld in het geval dat de zonnepanelen zijn aangesloten op een algemene meter. Recentelijk heeft de kantonrechter in Den Haag zich daarover uitgelaten.

In deze kwestie speelde het volgende. Het appartementencomplex bestaat onder meer uit een appartementengebouw met 20 appartementsrechten en 9 stadswoningen. Op het dak van het appartementengebouw zijn zonnepanelen geplaatst, die zijn aangesloten op de algemene meter waarop alle stroomgebruikers van de gemeenschappelijke delen zijn aangesloten. Op de daken van de stadswoningen zijn zonnepanelen geplaatst die uitsluitend zijn aangesloten op de stadswoningen.

De vergadering van eigenaars van de VvE had onder meer besloten dat de zonnepanelen tot de gemeenschappelijke zaken behoren én dat de kosten worden omgeslagen over alle eigenaars. Verzoekers, die wonen in een stadswoning, verzoeken onder meer dat besluit nietig te verklaren dan wel te vernietigen. Reden daarvan is met name dat een (groot) deel van de energieopbrengst uitsluitend ten goede zou komen aan het appartementengebouw en dus aan de eigenaren van de appartementen.

De kantonrechter oordeelt onder meer dat de beslissing van de VvE om de zonnepanelen tot gemeenschappelijke zaken te bestempelen strikt genomen niet noodzakelijk was, omdat al uit de akte van splitsing zelf volgt dat de zonnepanelen tot de gemeenschappelijke zaken behoren. In zoverre was het besluit niet strijdig met de akte. Uiteindelijk ziet de kantonrechter geen aanleiding om het besluit nietig te verklaren of te vernietigen.

Bron: @Rijssenbeek

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top