Hoe zit het met de UBO (ultimate beneficial owner) ?

De ultimate beneficial owner, ofwel de ‘uiteindelijk belanghebbende’ is de persoon die de uiteindelijke eigenaar is of de uiteindelijke zeggenschap heeft over een onderneming, stichting of vereniging. Banken gaan ervan uit dat het VvE-bestuur de ubo is. Dat klopt niet: de bestuurder heeft geen zeggenschap; de ledenvergadering heeft die zeggenschap. VvE’s zijn ook niet opgenomen in het zogenaamde ubo-register, maar de bestuurders moeten wel ‘compliant’ zijn.

Witwaspraktijken en illegale transacties worden banken zwaar aangerekend. Dus komen er steeds meer regels om dat te voorkomen. De Vierde Europese Antiwitwasrichtlijn (2017) verplicht landen om een zogenaamd ubo-register in te stellen. Daarin staan alle belanghebbenden bij rechtspersonen.

Geen ubo-register, maar wél ubo’s?

VvE’s zijn uitgezonderd in het openbare ubo-register, maar daarnaast moeten banken voor hun eigen dossiervorming nog steeds de ultimate beneficial owner identificeren. Deze informatie blijft dus intern bij de bank en wordt niet openbaar gemaakt. De Nederlandsche Bank controleert de banken op goede klantdossiers. In dat dossier moet de ubo worden vermeld. Dat heeft te maken met het feit dat de bank controle moet uitoefenen op vreemde transacties naar bijvoorbeeld het buitenland. De bank is dat verplicht op grond van de Wet op het financieel toezicht (Wft) en de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

En de AVG?

Het VvE-bestuur moet allerlei vertrouwelijke persoonsgegevens van de VvE-ubo’s in de administratie opnemen en actueel houden. Tegelijkertijd is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat maakt het ubo-verhaal extra gecompliceerd. Zeker voor VvE’s: die vormen geen hoog risico op het gebied van financieel-economische criminaliteit.

Wie is de ubo?

De ubo binnen de VvE is:

  1. De eigenaar met 25 of meer procent stemrecht in de VvE. Het bestuur is in dat geval dan geen ubo.
  2. Is er geen eigenaar met 25 of meer procent stemrecht binnen de VvE? Dan is het bestuur de ubo.

Wat als de VvE niet meewerkt?

Dan zal de bank naar alle waarschijnlijkheid de rekening van de VvE blokkeren.

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top