Stemonthouding en blanco stemmen

Soms komt het voor dat er binnen een VvE onduidelijkheid is over blanco stemmen of stemonthoudingen bij een stemming. Telt een blanco stem of stemonthouding mee in het aantal uitgebrachte stemmen? Dit kan van groot belang zijn. Zeker in het geval sprake is van een krappe meerderheid/minderheid van stemmen.

In het modelreglement 1973 is bepaald dat blanco stemmen van onwaarde zijn. Vervolgens is in de modelreglementen 1983 en 1992 bepaald dat blanco stemmen slechts van betekenis zijn bij de bepaling van het quorum (het aantal aanwezige/vertegenwoordigde leden). In de daaropvolgende modelreglementen 2006 en 2017 is deze bepaling verder uitgebreid met de toevoeging dat (naast de blanco stemmen) ongeldige stemmen en (verklaringen van) stemonthouding niet tot de uitgebrachte stemmen worden gerekend.

Ook in het geval het modelreglement 1973, 1983 of 1992 van toepassing is, moet echter worden aangenomen dat zowel blanco stemmen als stemonthoudingen níét tot de uitgebrachte stemmen worden gerekend.

Bron: @Rijssenbeek

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top