Zonnepanelen? Salderen stopt op termijn.

Eigenaars van zonnepanelen kunnen de stroom die ze opwekken en zelf niet gebruiken, terugleveren aan het net. Daarvoor krijgen ze een vergoeding. Nog wel, want deze regeling, ook wel ‘salderen’ genoemd, wordt waarschijnlijk vanaf 1 januari 2025 afgebouwd. Hij stopt dus niet ineens, maar de eigenaar krijgt elk jaar minder terug voor de geleverde stroom.

Volgens het plan van de minister mogen eigenaren van zonnepanelen vanaf 2025 nog maar een deel van de elektriciteit die ze aan het net leveren, in mindering brengen op de hoeveelheid stroom die ze hebben verbruikt. In 2025 gaat het hard: dan wordt het percentage met 36 procent verminderd. Daarna gaat de vermindering in kleine stapjes. Vanaf 2031 is het nul procent. De eigenaren kunnen dan nog wel een (percentage) terugleververgoeding krijgen, maar daarvoor geldt de werkelijke stroomprijs.

Naar de Eerste Kamer

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen. De Eerste Kamer moet nu beslissen of de afbouw daadwerkelijk start op 1 januari 2025. Dat is nog maar de vraag, want het voorstel van minister Jetten werd aangenomen met 89 stemmen vóór en 61 tegen. Zowel de Partij van de Arbeid, Groen Links en de PVV stemden tegen. Dat is lastig voor het kabinet, omdat juist GroenLinks en de PvdA in de Eerste Kamer voor een meerderheid moesten zorgen.

Deze partijen hebben steeds aangegeven dat de plaatsing van zonnepanelen op woningen van corporaties veel sneller moet gaan. Omdat dat te langzaam gaat, hebben ze tegen de afbouw van de salderingsregeling gestemd.

Bron: Stichting VvE Belang

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top