Er komt vanaf 2022 meer geld vrij voor isolatie van woningen en appartementencomplexen. De subsidiebedragen voor de SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) gaan omhoog. Voor isolatiemaatregelen kan een VvE per 1 januari 2022 gemiddeld 30 procent aan subsidie krijgen. Dat staat in het nationaal isolatieprogramma
Terugbrengen van de energievraag
Als een VvE minimaal twee isolatiemaatregelen neemt (die aan de gestelde voorwaarden voldoen) dan kan een VvE ongeveer 20 procent van de investering aan subsidie ontvangen. Dat percentage wordt nu opgehoogd tot 30 procent. Demissionair minister Kajsa Ollongren wil daarmee bereiken dat slecht geïsoleerde woningen aangepakt worden, met als uiteindelijk doel het terugbrengen van de energievraag, reductie van CO2 en lastenverlichting voor de bewoners.
Nationaal Warmtefonds
Omdat de subsidie niet voldoende is om de hele investering te betalen, wijst de minister op het Nationaal Warmtefonds, dat leningen tegen aantrekkelijke voorwaarden aanbiedt. Daarmee kunnen woningeigenaren en VvE’s worden ondersteund bij het verduurzamen van hun woningen en complexen.
Energiehypotheek
In een aantal gevallen kan ook de Energiebespaarhypotheek helpen bij de realisatie van verduurzamingsmaatregelen. Die moeten dan wel worden uitgevoerd in het kader van gemeentelijke wijkaanpakken of in gemengd bezit van een woningcorporatie.
Energieloketten
De minister bekijkt ook hoe kwetsbare huishoudens kunnen worden ondersteund bij het nemen van energiebesparende maatregelen. De energieloketten spelen daarbij een belangrijke rol, net als de combinatie van lokale en nationale regelingen.
Doe het zelf?
Tweede Kamerlid Caroline van der Plas (BBB) heeft gevraagd om meer mogelijkheden voor doe-het-zelvers, mede vanwege het tekort aan vaklieden. De minister gaat onderzoeken of daarvoor ook mogelijkheden zijn.
Bron: Stichting VvE Belang