Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders ook in de bestaande bouw verplicht. Als sinds 2003 is het bij nieuwbouw en renovatieprojecten verplicht om bij oplevering rookmelders op iedere verdieping geïnstalleerd te hebben.
Met deze nieuwe regelgeving geeft de overheid invulling aan het advies van brandweer, gemeenten, vastgoedeigenaren en de bouwende partijen om rookmelders voor alle woningen verplicht te stellen.
De meeste slachtoffers van brand vallen door het inademen van rook. Rookmelders redden dus mensenlevens. Uit TNO-onderzoek blijkt dat rookmelders in alle woningen het risico op dodelijke slachtoffers vermindert. Gemiddeld breekt namelijk elke dag ergens in Nederland brand uit in een appartementencomplex.
Rookmelder op iedere bouwlaag
De verplichting op iedere bouwlaag een rookmelder te hebben is een belangrijke stap. Uit onderzoek blijkt namelijk dat rookmelders het meest effectief zijn als ze ook in de woon- en slaapkamers worden opgehangen. Rookmelders moeten overal goed hoorbaar zijn en regelmatig worden onderhouden. Voor mensen die niet zelfstandig mobiel zijn, zijn rookmelders niet afdoende en zijn aanvullende maatregelen nodig.
Bij woningbranden blijkt de oorzaak vaak te liggen in technische problemen in (huishoudelijke) apparatuur en in huis roken (beide 26%). Verder veroorzaakten koken (6%), spelen met vuur (3%) en het branden van kaarsen (3%) een aantal fatale woningbranden. Ook blijkt uit het onderzoek dat meer dan de helft van de overleden personen door woningbrand ouder was dan 65 jaar. Vooral alleenstaande ouderen zijn kwetsbaar.
Inwerkingtreding
Om gebouweigenaren voldoende tijd te geven deze maatregelen in alle bestaande woningen door te voeren, zal deze verplichting pas per 1 juli 2022 ingaan. Ook worden hiermee problemen voorkomen bij de levering en beschikbaarheid van rookmelders bij leveranciers.