In een appartementencomplex of flatgebouw zijn de gemeenschappelijke ruimtes, waaronder het trappenhuis, eigendom van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Dit betekent dat individuele bewoners niet zomaar wijzigingen mogen aanbrengen zonder toestemming van de VvE.
Traplift in een appartementencomplex: wat zijn de regels?
Wie in een appartementencomplex woont en een traplift nodig heeft, moet rekening houden met de regels van de Vereniging van Eigenaars (VvE). Omdat het trappenhuis een gemeenschappelijke ruimte is, kan een traplift niet zomaar geplaatst worden. Daarvoor is toestemming van de VvE vereist.
De VvE bepaalt of de plaatsing verantwoord is en mag een aanvraag alleen afwijzen als er zwaarwegende bezwaren zijn. Een veelvoorkomend argument tegen een traplift is dat de doorgang op de trap te smal wordt, waardoor andere bewoners er hinder van ondervinden. Als er geen overeenstemming wordt bereikt, kan de kantonrechter een beslissing nemen. In de praktijk wordt het belang van veilig wonen vaak als doorslaggevend gezien.
WMO
Omdat een traplift bijdraagt aan zelfstandig wonen, kan deze in veel gevallen vergoed worden via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De gemeente beoordeelt een aanvraag op basis van de medische situatie van de aanvrager en controleert of de plaatsing voldoet aan de wettelijke eisen.
Hoewel de gemeente niet verantwoordelijk is voor de belangenafweging binnen de VvE, moet zij de VvE wel informeren over een goedgekeurde aanvraag. Dit geeft de VvE de kans om haar standpunt kenbaar te maken en eventuele bezwaren te bespreken.
Kortom, een traplift kan in principe geplaatst worden, maar alleen met toestemming van de VvE. Als medebewoners bezwaar maken, moet er een afweging worden gemaakt tussen redelijkheid, veiligheid en toegankelijkheid.