Traplift in trappenhuis VvE: mag dat?

Stel: één van de bewoners in een appartementencomplex of flatgebouw raakt slecht ter been en heeft een traplift nodig. Kan hij of zij dan zomaar een traplift laten plaatsen bij de gemeenschappelijke trap? Het antwoord hierop is dat dit mogelijk is, maar wel altijd met toestemming van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Maar wat als de medebewoners de traplift niet zien zitten?

Toestemming van VvE voor traplift

Voor het plaatsen van een traplift in een gemeenschappelijk trappenhuis is altijd toestemming nodig van de VvE. De VvE is onder meer verantwoordelijk voor het groot en klein onderhoud van het gebouw, maar stelt ook de regels op voor het gebruik van de gemeenschappelijke ruimten. Een VvE kan toestemming voor het plaatsen van een traplift alleen weigeren met zwaarwegende argumenten. Een beweegreden om ‘nee’ te zeggen kan zijn dat een traplift ervoor zorgt dat andere bewoners de (te) smalle gedeelde trap niet meer fatsoenlijk kunnen gebruiken. Wanneer een aanvrager en VvE het niet eens worden kan de zaak worden voorgelegd aan de kantonrechter. In zijn algemeenheid kan worden gesteld dat het recht van een bewoner om veilig in zijn/haar woning te komen, zwaar telt.

Traplift vergoed via de gemeente

Een traplift is één van de hulpmiddelen die het mogelijk maken om langer thuis te blijven wonen. Vaak worden de kosten voor een traplift vergoed vanuit de WMO. Een gemeente moet de aanvraag wel eerst goedkeuren. Bij die beoordeling is de medische situatie van de aanvrager leidend. De gemeente beoordeelt uiteraard ook of plaatsing van een traplift op een gedeelde trap past binnen de wettelijke kaders, maar is er niet om de belangen van de aanvrager en medebewoners tegen elkaar af te wegen. Wel is de gemeente verplicht de installatie te melden bij de VvE, zodat zij zich hierover kan uitspreken.

Delen:
Blok56 - Webdesign & Grafisch ontwerp ×

Blok56, één ontwerpburo voor uw complete visuele communicatie. Het ontwerp van uw logo tot complete huisstijl, (product)fotografie, virtuele tours en natuurlijk uw website of webshop.

Ook zin om een project te starten? Neem contact met ons op, dan gaan we bouwen aan uw merk!

Contactinformatie

Emmasingel 56, 6001 BD Weert

Ontwerpburo:Blok56.nl
Email:info@blok56.nl
Telefoon:+31 (0) 495 623 646
Scroll naar top