Vanaf 1 januari 2026 worden eigenaars van grondgebonden woningen door een verscherpte eis in het Bouwbesluit verplicht om over te stappen naar een (hybride) warmtepomp bij vervanging van hun cv-ketel.
Minister De Jonge voor Volkshuisvesting heeft in zijn Kamerbrief van 1 mei 2023 bekend gemaakt dat het voornemen is om voor woonappartementen in gestapelde bouw een uitzondering te maken. Woningen in gestapelde bouw kennen over het algemeen namelijk een lange terugverdientijd. Daarnaast zijn er de nodige knelpunten met betrekking tot geluid en beschikbare ruimte. Volgens De Jonge ontbreekt het in appartementen vaak aan de ruimte om een warmtepomp te installeren en kunnen ze er al gauw geluidsoverlast veroorzaken. Bovendien is voor veel maatregelen bij woningen die onderdeel zijn van een VvE gemeenschappelijke besluitvorming nodig door de vergadering van eigenaars.
Het is vooralsnog niet duidelijk of de aangekondigde uitzondering ook geldt voor appartementen die geen onderdeel uitmaken van gestapelde bouw. Daarnaast betreft het slechts een voornemen om onder meer gestapelde bouw uit te zonderen. Hier zou bij de aanscherping van de bestaande eis in het Bouwbesluit op een later moment nog verandering in kunnen komen.
Een warmtepomp werkt als een omgekeerde koelkast. De installatie haalt warmte uit de buitenlucht om de woning mee te verwarmen. Als een woning bij erg lage temperaturen niet op die manier is te verwarmen, bijvoorbeeld omdat die niet voldoende is geïsoleerd, biedt de hybride warmtepomp soelaas. Die is voorzien van een kleine cv-ketel die de verwarming van de woning ‘overneemt’ als de warmtepomp dat niet meer afdoende lukt.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met ons kantoor.
Bron: @Rijssenbeek